+420 313 104 500
(Po - Pá: 7:00 - 17:00)

Co takhle založit si bylinkovou zahrádku?

Sice zatím nesměle, ale přece, jaro už se začíná hlásit o slovo. To je báječná zpráva pro všechny, kteří mají zimy až po krk, ale především pro zahrádkáře, kteří musí svou půdu připravit na to, aby znovu dávala život rostlinám. Než začnete vytvářet úhledné záhonky, dobře se zásobte kvalitními semínky zeleniny a bylinek a otestujte svou půdu, zda je kyselá, neutrální či zásaditá a podle toho začněte připravovat záhony. Každá rostlina, bylinka či zelenina potřebuje jinou půdu. Tu vaši můžete upravovat například vápněním a podobnými metodami na zvýšení či snížení hodnoty pH.

Vybudujte si vlastní bylinkový zákon

Většina bylinek potřebuje především slunce. Nikdy bylinkové zahrádky neorientujte na sever a nevybírejte jim tvrvale zastíněné místo. Vytvořte si na své zahrádce takový léčivý a relaxační ostrůvek, který budete s láskou opečovávat a travit tam uvolněné chvíle odpočinku.Navíc některé medonosné bylinky lákají včely a na bylinky také velmi rádi usedají motýli...Od jara do podzimu tak můžete jen sklízet voňavé léčivky. Ovšem ani ti, kteří nemají štěstí být vlastníky zahrádky, nemusí zoufat. Bylinkovou zahrádku si můžete založit i na balkóně či terase a bylinky zasadit do klasických květináčů z pálené hlíny. Bazalka, levandule, tymián, rozmarýn, měsíček lékařský, to všechno se teď může rozvonět i u vás.

Nezapomeňte na hnojení

Možná už máte svůj organický kompost dávno založený a své zahradě dáváte samé přírodní dobroty. Pokud nad jeho pořízením uvažujete, opravdu to zkuste. Nejenže se zbavíte nějaké bio odpadu z domácnosti, zužitkujete rostlinné zbytky z vaší zahrady ale své půdě dáte organickou výživu, po které si bude jenom lebedit. Kompost si můžete postavit sami anebo využít již hotové kompostéry. Využít můžete samozřejmě i balená hnojiva.

«Zpět na výpis novinek